Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2013. Május 17. 13:33, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Sopronba költözik a VersFesztivál

Sopronba költözik a VersFesztivál

A Soproni Petőfi Színház ad otthont idén a magyar költészet legnagyobb Kárpát-medencei seregszemléjének, a Kaleidoszkóp VersFesztiválnak, amelynek Buda Ferenc Kossuth-díjas költő lesz a fővédnöke.

Az október 9. és 13. között megrendezendő jubileumi versfesztivál az elmúlt 15 év legkiemelkedőbb programsorozatával készül - fogalmazott Lutter Imre fesztiváligazgató a közleményben, amely szerint a hagyományosnak tekinthető programok mellett a rendezvény visszatekint a hazai és határon túli költészet színpadi, zenés és filmes megjelenítésének legsikeresebb produkcióira is. A dokumentum kitér arra is, hogy a szervezők egyelőre nem tudják, mire jut forrás, még várnak az állami döntéshozatalra és a támogatókra.
Az idén kiemelt szerepet kapnak a Hetek költőcsoport tagjai, akik közül a hét évvel ezelőtt elhunyt Bella István Kossuth-díjas költő volt a fesztivál korábbi fővédnöke, őt váltja idén Buda Ferenc, aki szintén a Hetek tagja volt.
A dokumentum felidézi, hogy a fesztivál a különböző társművészeti ágak összekapcsolásáról, a sokszínűségről kapta a nevét: a vers művészi kifejezési formáinak színes kaleidoszkópját kapják a résztvevők és a nézők. "Versszínházi előadások, verszenei koncertek, versfilmek, klasszikus és kortárs versmondás, a költészet ihlette képzőművészet, és idén először a slam poetry is jelen lesz a programok között" - olvasható a közleményben, amely szerint a programban több ősbemutató, régen látott produkció, vagy erre az alkalomra készült előadás szerepel.
A VersFesztiválra az ország minden pontjáról, emellett a Vajdaságból, Kárpátaljáról, Erdélyből, a Szilágyságból és a Felvidékről érkeznek produkciók. A Kaleidoszkóp célja, hogy a különböző stílusirányzatoknak minél szélesebb körű, valódi szakmai fórumot teremtsen - írták a szervezők.
A Kaleidoszkóp VersFesztivál 1999-ben Miskolcról indult, azóta járt Budapesten, Pécsett, Krakkóban, Berlinben, a díjnyertes produkciókat Stockholmban, New Yorkban és Los Angelesben is bemutatták. 2012 októberében a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban nézői rekord született, több mint négyezren voltak kíváncsiak a programokra.
Az idei fesztivált a Magyar Versmondók Egyesülete az Északkelet-magyarországi Regionális Versmondó Egyesülettel, a Versmondók Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezetével, az erdélyi Szilágy Megyei Kulturális és Művészeti Központtal, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületével és a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézettel együttműködve szervezi. A rendezvény szlogenje: "vers, ahogy még nem ismered".

Címkék: Kultúra-irodalom

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket