Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2013. Január 10. 14:22, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Mikszáth Kálmánra emlékeznek születése 166. évfordulóján

Mikszáth Kálmánra emlékeznek születése 166. évfordulóján

Öt helyszínen emlékeznek meg Magyarországon és Szlovákiában Mikszáth Kálmánról születésének 166. évfordulóján, január 16-án.

Az író szobrainál tartanak megemlékezéseket Balassagyarmaton, Salgótarjánban és Budapesten. A két Nógrád megyei helyszínen iskolások adnak ünnepi műsort, a fővárosi Mikszáth téren nem szerveznek programot, a résztvevők egy szál virágot helyezhetnek el Mikszáth szobránál. Székesfehérváron Bakonyi István és Praznovszky Mihály irodalomtörténészek emlékeznek a 166 éve született íróra a Királykút Emlékházban. Az író szülőhelyén, a szlovákiai Szklabonyán a Mikszáth Kálmán Emlékház udvarán tartanak ünnepséget - tájékoztatta az a salgótarjáni székhelyű Mikszáth Kálmán Társaság csütörtökön az MTI-t.
A megemlékezésekkel, koszorúzásokkal párhuzamosan iskolai programok is zajlanak Nógrád megyében, az író nevét viselő középiskolákban.
Balassagyarmaton a Mikszáth Kálmán Szakközépiskolában a névadó életútját bemutató kiállítást rendeznek, január 18-án pedig a XXIII. Madách-Mikszáth vers- és prózamondó verseny keretében emlékeznek az íróra.
A pásztói Mikszáth Kálmán Gimnázium és Szakközépiskolában kiállításokat szerveznek Mikszáth életéről, műveiről, megfilmesített műveit kivetítőkön teszik közzé, és Mikszáth-napi tudományos diákköri programokat szerveznek. Az évfordulóhoz kapcsolódva rendezik a Mikszáth Szépprózamondó verseny döntőjét a Teleki László Művelődési Központban.
Mikszáth Kálmán 1847. január 16-án született az akkor még Nógrád megyei Szklabonyán. Jogászként egy balassagyarmati ügyvédi irodában dolgozott, de író akart lenni. Már a Pesti Hírlap újságírója volt, amikor 1881-ben megjelent a Tót atyafiak című novelláskötete, írói hírnevét pedig végleg megalapozta következő műve, A jó palócok. A Beszterce ostroma, a Különös házasság című regények szerzője Budapesten halt meg 1910. május 28-án.

Címkék: Kultúra-irodalom

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket