Városlista
2024. július 5, péntek - Sarolta, Emese

Hírek

2024. Június 28. 07:15, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Autóbusszal ütközött Szlovákiában egy Prágából Budapestre tartó gyorsvonat, többen meghaltak

Autóbusszal ütközött Szlovákiában egy Prágából Budapestre tartó gyorsvonat, többen meghaltak

A balesetben halálos áldozatainak száma az esti órákban ötről hatra nőtt, a komoly sérüléseket szenvedettek száma öt - közölte a szlovák mentőszolgálat operációs központja (OSZZS).

A szerencsétlenség Érsekjúvár (Nové Zámky) közelében egy vasúti átkelőnél történt, délután öt óra után. Az érintett vonalon szünetel a vonatközlekedés, a helyszínre a baleset után mentőautók és helikopterek érkeztek. A környező városok kórházaiba öt személyt szállítottak komoly sérülésekkel, kettőjüket helikopterrel. A sérültek között van az autóbusz sofőrje, akit helikopterrel szállítottak el, valamint a mozdonyvezető, és az autóbusz három utasa - közölte a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség. Hozzátették: a vonat utasai közül senki nem szenvedett sérüléseket.

A szlovák vasúti társaság (ZSSK) közlése szerint a baleset az EC 279 járatszámú, Prágából Budapestre tartó nemzetközi EuroCity járattal történt, amelyen mintegy kétszázan utaztak. A mozdony a cseh vasúttársaság (CD) tulajdonában volt, a szerelvény többi része pedig a ZSSK tulajdona, és ők biztosították a személyzetet is.

Az érintett vasúti átkelőt sorompókkal és szemaforral is ellátták - nyilatkozott a szlovák államvasutak (ZSR) szóvivője a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek. Elmondta: a baleset következtében az autóbusz súlyosan károsodott, gyakorlatilag kettétört a vonat mozdonya pedig kigyulladt. Matus Sutaj Estok, szlovák belügyminiszter a baleset után, Érsekújvárott tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a vizsgálat jelenlegi szakaszában még nem lehet tudni, a balesetet emberi mulasztás vagy műszaki hiba okozta-e.

A balesetben elhunytak hozzátartozóinak Peter Pellegrini szlovák államfő, és több más vezető szlovákiai politikus is őszinte részvétét fejezte ki, az államfő köszönetet mondott munkájukért a balesethez kiérkezett mentőcsapatoknak is.

Címkék: baleset, közlekedés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 04. 08:04, csütörtök | Külföld

Napközben lezárják Románia egyik legforgalmasabb tranzitútvonalát

Jövő héttől kezdődően a tervek szerint egy hónapos időtartamra napközben lezárják Románia egyik legforgalmasabb tranzitútvonalát, az Olt völgyén keresztül vezető DN7-es jelzésű főutat

2024. Július 04. 07:58, csütörtök | Külföld

A Fehér Ház tagadta, hogy Joe Biden az elnökjelölti küzdelemtől való visszalépést fontolgatja

A Fehér Ház valótlannak minősítette a Joe Biden elnökjelölti visszalépésének reális lehetőségéről szóló sajtóinformációkat szerdán.

2024. Július 03. 08:16, szerda | Külföld

Ukrán elnök: megegyeztem Orbán Viktorral a vitás kérdéseket rendező kétoldalú megállapodás elkészítésében

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök megegyezett kedden Kijevben abban, hogy kidolgoznak egy olyan kétoldalú megállapodást, amely megoldja a két ország közötti vitás kérdéseket.

2024. Július 03. 08:06, szerda | Külföld

Kreml: Moszkva semmit sem vár a magyar kormányfő kijevi látogatásától

A Kreml nem vár semmit Orbán Viktor magyar miniszterelnök kijevi látogatásától, de nem is dolga azt kommentálni - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságíróknak.